joi, august 09, 2007

Aceste cuvinte ne doare

Deci articol din Evenimentul Zilei :
( http://www.evz.ro/article.php?artid=317511 )
Urmează textul, în cazul în care se trezesc la realitate şi scot articolul de pe site.

Softurile care au revolutionat lumea
9 August 2007
Adrian Popa

Netscape Navigator, primul browser de internet destinat tuturor utilizatorilor, a nascut primii "maniaci" ai internetului.

Realizarea unui clasament al software-urilor este un demers extrem de dificil, mai ales ca in ierarhizarea programelor fiecare utilizator este extrem de subiectiv.

EVZ a facut o lista a celor mai importante programe de computer produse in timp, despre care atat specialistii, cat si revistele de profil spun ca ar fi revolutionat modul in care comunicam sau folosim computerele.

> Microsoft Excel (1985). A fost unul dintre cele mai de succes programe create vreodata de Microsoft. Desi initial avea multe vicii de programare si vulnerabilitati la virusi, acestea au fost remediate in timp.

Lansarea sa, in 1985, a insemnat sfarsitul celui mai folosit program pentru evidente, Lotus 1-2-3. Initial Excel a fost gandit pentru computerele Macintosh, abia ulterior el fiind adaptat si pentru PC.

> Aldus Page Maker (1985). Unul dintre principalele domenii in care sunt folosite computerele este industria media, la crearea de reviste, ziare, brosuri sau reclame.

Vreme de cativa ani, Page Maker a fost cea mai buna si mai simpla solutie pentru combinarea in pagina de text si grafica. Compania Aldus a fost achizitionata de Adobe in 1994, iar Page Maker exista inca. In ultima vreme, el este insa depasit ca performante de programe de ultima generatie precum QuarkXPress sau InDesign, tot de la Adobe.

> Tetris (1985). Pana la lansarea Tetris, toate celelalte jocuri video te puneau sa impusti extraterestrii, sa iesi dintr-un labirint sau sa te razboiesti cu hotii.

Alexey Pajitnov a venit cu o idee noua, una care sa iti puna mintea la contributie ce necesita viteza de reactie si indemanare: trebuia sa construiesti un zid fara goluri in el, in partea de jos a ecranului, din diferite forme geometrice.

Daca erau asezate corect, zidul isi reducea inaltimea, iar jucatorul acumula puncte. Tetris a avut un succes imediat, fiind adaptat pe majoritatea platformelor vremii: PC, Mac, Nintendo Game Boy s.a.

> WordPerfect 5.1 (1989). Este primul editor de text pe computer din istorie. A fost creat de Bruce Bastian si de Alan Asthon, fondatorii companiei Satellite Software International, care avea sa devina ulterior WordPerfect Corporation.

Programul functiona in sistemul de operare DOS si avea o interfata grafica saraca. A existat si o versiune a programului, dedicata calculatoarelor Macintosh. WordPerfect 5.1 este folosit si azi.

> Red Hat Linux (1994). Alegerea unui sistem de operare Linux este destul de grea. Exista sute in lume, insa numai cateva au reusit sa isi demonstreze calitatile. Red Hat, una dintre cele mai mari companii din lume producatoare de software gratuit, a fost de o importanta critica la inceputul tentativelor de transformare a Linuxului intr-un sistem de operare usor de instalat si de folosit. Acest lucru i-a adus si succesul.

> Adobe Photoshop 3.0 (1994). Programul folosit la editarea de imagine a fost un succes aproape instantaneu, atunci cand a fost introdus pentru prima data pe computerele Mac in 1988.

A devenit in scurt timp un instrument fara de care profesionistii in design nu-si mai concepeau activitatea. Dupa aparitia Photoshop, multa lume a inceput sa se indoiasca de perfectiunea chipurilor sau corpurilor divelor de la Hollywood care apareau in diverse reviste de moda.

> Napster (1999). Este primul program prin care utilizatori de internet din zone geografice diferite puteau sa faca schimb de fisiere. A fost creat de Shawn Fanning, care i-a dat numele dupa porecla sa din scoala - „Napster”.

Acesta a fost ajutat la conceperea programului de prietenul sau Sean Parker. La apogeul sau, Napster a avut peste 60 de milioane de utilizatori in intreaga lume, care faceau schimb de poze, muzica, documente sau filme. Popularitatea i-a adus insa critici severe din partea institutiilor ce protejau drepturile de autor. Procesul intentat companiei s-a soldat in cele din urma cu inchiderea intregii retele.

> Spybot Search&Destroy (2000). Cand Patrick Kolla a vazut ca sistemul de operare Windows este vulnerabil in fata multor programe daunatoare (virusi, spyware, adware s.a.) pe care antivirusii traditionali nu le detectau, a decis sa faca ceva pentru a stopa aceste amenintari.

Rezultatul a fost programul gratuit Spybot Search&Destroy, care a fost un succes, tocmai pentru ca facea foarte bine treaba pentru care a fost creat - elimina sau bloca orice program malitios.

> Apple Mac OS X (2001). Odata cu lansarea Mac OS X, Apple a renuntat pe computerele sale la fostul sistem de operare imbatranit si a facut ceva ce parea de neimaginat: a adoptat o implementare Unix ca baza a kernelului (inimii) noului sistem OS X. Multi s-au temut ca un astfel de sistem de operare le va pune probleme utilizatorilor de computere Apple, obisnuiti cu o interfata usor de folosit.

> Blizzard World of Warcraft (2004). Cine ar fi crezut vreodata ca un joc multiplayer on-line va ajunge un asemenea „hit”? Pare de necrezut ca au trecut doar trei ani de la lansare si are deja peste 10 milioane de jucatori in toata lumea. Este considerat cel mai popular
joc multiplayer on-line creat vreodata, depasind net alte succese anterioare precum Ultima Online sau Everquest.

SOLDATUL UNIVERSAL

Microsoft Windows 95 (1995)


A fost lansat de pe 24 august 1995 si a reprezentat un pas imens, nu numai pentru Microsoft, ci pentru intreaga industrie de programe si de computere. Este primul sistem de operare cu o interfata grafica „prietenoasa”, ce avea sa inspire toate sistemele de operare scoase ulterior. Formatul de baza al Win 95 este prezent azi si la varful de lance al Microsoft, sistemul de operare Windows Vista.

In numai doi ani de la lansare, Win 95 devenise cel mai de succes sistem de operare lansat vreodata. Programul a fost promovat puternic de Microsoft, apeland la trupa Rolling Stones ca imagine. Acestia au compus o melodie special pentru acest eveniment, „Start Me Up”, care face referire la butonul „Start”.

CALEA CATRE WWW

Netscape Navigator (1994)

Este opera lui Marc Andersen, omul care a participat la crearea a ceea ce este cunoscut azi drept primul browser (navigator) popular de internet din lume - Mosaic. Netscape Navigator a fost lansat in 1994 ca o varianta imbunatatita a acestuia, fiind primul browser destinat tuturor.

De atunci internetul i-a cucerit pe oameni pas cu pas, devenind azi locul in care unii socializeaza, altii se informeaza, iar altii fac afaceri de miliarde de dolari. Netscape a fost primul program care i-a determinat pe oameni sa stea ore intregi pe internet, ceea ce a dus la explozia numarului de site-uri.


0 comments:

Trimiteți un comentariu

No, da' să nu înjuraţi!